Magnus Bäcklund, Biografi

Magnus Bäcklund har alltid närt två drömmar i livet. Att bli pilot och sångare. Tillfälligheter gjorde att han blev båda delarna.

Magnus Bäcklund ville bli pilot och beslutade sig därför i början av nittiotalet att åka till USA för att genomgå utbildning till trafikpilot. Efter att utbildningen var avklarad, och med flygcertifikatet i handen, åkte Magnus tillbaks hem till Sverige för att söka jobb. Men med lågkonjunktur i flygbranschen uteblev möjligheten för en anställning som pilot.

Musiken som under den här tiden funnits med som ett intresse och hobby fick en dag en annan betydelse när han hittade en annons på Internet där ett amerikanskt band sökte sångare. Magnus skickade en demo på vinst och förlust, och utan några större förhoppningar. Någon vecka senare ringde dock telefonen och man lät meddela att man gillade det man hört och om Magnus fortfarande var intresserad, så var han välkommen till Philadelphia. Efter en ganska lång process med det amerikanska musikerförbundet blev det till slut utfärdat ett arbetsvisum för 18 månader och några dagar senare befann sig Magnus i USA i en studio och spelade in en platta. Utan att han riktigt fattat hur det gått till var han nu sångare i bandet Random Thoughts och hade en helt ny karriär framför sig.

Under tiden hade hustrun Sofie blivit gravid och man beslutade sig för att återvända till Sverige. I ett slag förändrades tillvaron för Magnus. Nu var han far till tvillingflickorna Linn och Moa och att fortsätta turnérandet i USA utan sin familj, lockade inte alls. Han beslutade sig för att hans karriär i Random Thoughts var över.

Efter en tid hemma fick Magnus höra talas om ett nytt TV-program som skulle kallas Fame Factory. Han ringde till redaktionen för programmet och frågade om det fanns någon övre åldersgräns, vilket det inte fanns. Sagt och gjort, Magnus infann sig till provsjungning för juryn med bl.a Bert Karlsson som tyckte att det fanns en potential hos Magnus. Han blev antagen och gick sedan hela vägen till finalen, som han också vann i december 2002. Förstapriset var ett skivkontrakt med Bert Karlssons bolag, Mariann Grammofon. Bert hade dock fått idén att sammanföra Magnus med en annan elev vid Fame Factory, Jessica Andersson. Duon Fame var ett faktum och tre månader senare stod de båda på Globens scen som segrare i Melodifestivalen i mars 2003. Sedan gick allt mycket fort.

Skivinspelningar och turnéer, TV-program och promotion. Fame var mycket populära och man hade mer jobb än man hann med. Efter tre år beslutade man sig för att ställa upp med varsin låt i melodifestivalen och låta FAME ta en paus. Magnus kom till finalen via "andra chansen" och kom 5:a. Han ville testa den genre som han tycker passar honom bäst, melodiös rock och i oktober 2006 släppte han sitt soloalbum. Bra melodiös rock och finstämda ballader och några av landets mest erfarna låtskrivare ligger bakom materialet.

Magnus är en mycket anlitad artist i många sammanhang och sen 2008 kombinerar han artistlivet med att arbeta som trafikpilot på flygbolaget Next Jet.

Fakta om Magnus.

Namn:          Magnus Bäcklund
Född:           1965
Bor:             Linköping
Familj:         Hustrun Sofie och tvillingarna Linn och Moa
Intressen:    Flygning, motorsport, musik